Thursday, December 16, 2010

Saturday, December 4, 2010

Mr. Black + Leopard Print~

My Mr.Fujifilm instax 210



The first day I brought this camera to my class
All my classmate, were amazed ….they said..
Wah!! It is so BIG! Differ from other camera size (common size)
Yeah! I agreed, it is really big, but I LOVE it, because it is Big!! hehe..
It is so special..Thanks to Fauzan , for buying me this camera.. I like it so much!!
By the way..yesterday ,i have made some transformation to it..

Now..with the new look>>>>>>Mr. Black + Leopard print..

Does it look COOL??



huhu~



These are some of the photos i've took..

Thursday, December 2, 2010

ohh..my lappy

i hate my lappy..
i dunno why i can't online with my lappy..hurm..
i need to tebalkan muka and tumpang lappy orang lain..
i've tried thousand times but still didn't find the solution..
so maybe for a long time might not write anything in this blog...

Tuesday, November 2, 2010

BE I ANXIOUS??

when what we want, does not necessarily we can.
when we has got seldom we appreciate.
when seldom appreciate, mean seldom we thankful.
when wanted able, all sorts of we willing make.
when willing make, seldom we think.
when seldom think, rarely the thing is right and right.
when already so, always again we think quickly.
when always thought, seldom we discouraged but GET.
when seldom discouraged, rarely we regret.
when seldom regret, rarely we wary.
when seldom wary, always again remember.
when remembered SELDOM, RARELY and ALWAYS.
GET which made I anxious.

Sunday, October 24, 2010

advices



Syafiqah...

1. Puncture Your Own Ego

2.Don't be Needy

3. Tell Someone (Nicely)

4. Throw a Curveball in Conversation

5.Think logically positive

Saturday, October 2, 2010

moody..



whats wrong with me??

nothing!!

moody,moody,all the time..

get some rest tieyta..

yup..mind..wanna live peacefully..

daa~



p/s: sorry girls, i'm not really with u guys,i just wanna be alone..

Saturday, September 18, 2010

My Raya!!



bermain bunga api di malam raya ..



RAYA!!



makan Almond London..



My Family..

Yup..
Raya this year is fun..
but it is SHORT..
because on the 3rd Raya..i'm back to Beijing..
then no more Raya..
its time to go to class..
yeah! new Semester,as a Degree student..
huhu~

Monday, September 6, 2010

Miss My Teha a.k.a Nyaaamukk~


huhu~ almost 1 month didn't meet my Teha..
So..
I MISS HER!!

weird? haha, i also feel the same, but it is true that i miss her..

so..Just Wanna Drop By and say that..TEHA

I MISS U!!

Wednesday, August 18, 2010

kenapa u tipu i??

u..kenapa u tipu i..tpi u jujur dengan dia? ape hubungan u dengan dia? and ape status hubungan i dengan u? ape tujuan u ckap u sayang i selama ni? ape tujuan u ckap nak hidup bersama i? ape tujuan bunga yang u kirimkan hari2 tu? ape maksud kad2 cinta yang u letak bwah meja i? nape u buat i camni? nape mainkan perasaan i..then u ckap " nak dia"...bkn i..hum, ape salah i? nape di beijing lain di malaysia lain?..............


I dah pham..i ni, u just nak buat awek
tpi dia..
u nak buat isteri..dia da bgitahu i segala2nye..

TERIMA KASIH U..
buat i camni..

jgan risau..

i OK jer..

Salam..

Diuji di bulan Puasa



aku pergi ke kl berjumpa kakak tujuan buka puasa bersama..keesokannya merancang pulang ke rumah sebelum berbuka..tapi petang itu kami window shopping di SOGO..skarang tengah Sale,maklumla nak raya..ada potongan 50% untuk handbag,"titi aku nak blikan handbag bru la untuk mama..mesti dia suka..",kakak angguk stuju..round pnya round last2 aku decide nak bli jenama POLO untuk mama,and aku pun bli stu beg B.U.M..untuk aku ..tgok jam dah pkul 7mlm,da kne gerak blik..Selepas bersalaman aku pun jalan sendrian ke stesen lrt,trun di stesen hang tuah..memandangkan aku berseorangan,ayat kursi terus terusan di lafazkan di bibir minta dilindungi olehNYA..tapi....:(




Pengadu Menyatakan:
PADA 15/08/2010 LEBIH KURANG JAM 7.40PTG.SEMASA SAYA BERADA DI STESEN BAS HANG TUAH KL,SAYA DAPATI BEG DUIT SAYA TELAH TIADA DALAM SIMPANAN.PUAS SAYA MENCARI TETAPI TIDAK JMP DAN SAYA SYAKI TELAH DIAMBIL OLEH SESIAPA KERNA ZIP BEG SANDANG SAYA DAPATI TELAH TERBUKA,DLM BEG DUIT SAYA MNGANDUNGI DOKUMEN PENTING SEPERTI:-

1,Kad pengenalan
2,lesen memandu kelas D
3,kad atm(Maybank,CIMB bank,Bank Rakyat,BSN,China Construction Bank)
4,kad pelajar BFSU
5,Duit 100 Dollar
6,RM50/-
7,Kad bilik hostel

ATAS HAL INI SY DATANG KE BALAI POLIS BUAT REPOT.SEKIAN REPOT SY.


Hanya Tuhan shja yg tahu betapa sedihnya aku wktu tu..Allah menguji aku di Bulan Puasa sedang aku berzikir padanya wktu itu..mmg tak perasan siapa yang ambil tau2 beg aku dah terbuka..nasib baik ade tersimpan beberapa keping duit rm1 untuk tambang pulang ke Seremban yg terselit di dlm poket seluar...di dalam bas, aku terdiam memikirkan ujianNYA..

Friday, August 6, 2010

Sunday, July 11, 2010

banyak tanya

cari tak?
ikhlas tak?
penting ke?

dah..kamu jangan banyak tanya,saya tak mahu bersama kamu lagi paham??
kamu sepatutnya teruskan belajar,bukannya mengikut kata hati,berfikiran sempit,melayan perasaan..
kamu masih muda,perlu bangun untuk diri dan keluarga..
kamu perlu tahu,saya punya hati dan perasaan..bukan hanya kamu punya masalah baru mahu mendampingi saya..
saya sudah punya yang lain..
jangan cari saya lagi..

-ingat wahai Teman lama-

yang manakah anda?

-biasa2..dan bersederhana

-miskin berlagak kaya dan sombong

-kaya tapi berpura2 miskin

mana satukah anda?


Kita patut bersyukur di atas nikmat yang Allah berikan,janganla terlalu kedekut dan mengejar kekayaan,janganla kita bergantung di atas duit orang lain untuk kepentingan diri sendiri,bersederhana lah, berbelanja mengikut kemampuan,jangan merendahkan martabat diri sendiri di mata orang sekeliling,jika kita tidak berkira dengan kewangan sendiri,Tuhan pasti tidak akan berkira untuk memberi kita kesenangan(wang)..RENUNGAN untuk semua..


Perhatikan firman Allah SWT dalam paparan berikut: “Qarun berkata: “Sesungguhnya aku hanya diberi harta itu, karena ilmu yang ada padaku”. Dan apakah ia tidak mengetahui, bahwasanya Allah sungguh telah membinasakan umat-umat sebelumnya yang lebih kuat daripadanya, dan lebih banyak mengumpulkan harta?,” (al-Qasas: 78)

Qarun mendabik dada, enggan berkongsi harta dengan kaum Musa. Bukan sekadar itu, dia mencabar Allah SWT bila menafikan harta itu adalah amanah Allah SWT kepadanya. Akhirnya, Allah membenam Qarun dan segala hartanya ke dalam bumi. Ia adalah suatu pembalasan, bahawa harta jika gagal ditunaik haknya dengan amanah, akan membawa kebinasaan kepada diri sendiri bahkan masyarakat.

Allah SWT menambah: “Maka Kami benamkanlah Karun bersama rumahnya ke dalam bumi. Maka tidak ada baginya suatu golongan pun yang menolongnya terhadap azab Allah. Dan tiadalah dia termasuk orang-orang (yang dapat) membela (dirinya),” (al-Qasas: 81)

Inilah kebinasaan akibat kedekut. Walhal, awal-awal lagi Allah SWT sudah memberi ingat bahawa: “Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu daripada (kenikmatan) duniaw dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik, kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan,” (al-Qasas: 77)

Pasar Malam di Beijing





Mungkin zaman nenek moyang dahulu, makan makanan yang pelik atau lebih dikenali sebagai hidangan eksotik sudah menjadi kebiasaan kerana dipercayai memiliki pelbagai 1001 khasiat.Sesetengahnya merasakan ia sesuatu yang unik dan menyelerakan..

Bagaimanapun, tidak semua masyarakat pada zaman serba moden ini boleh menerima makanan atau hidangan eksotik kerana ia mungkin menyebabkan mereka berasa loya..

Nah..saya juga punya pengalaman ronda2 di kota Beijing pada waktu malam..melihat kedai2 menjual makanan eksotik ini.
Lokasi :Wangfujin
Masa:7.43ptg

Adakah anda juga memakan hidangan seperti ini??
Saya-tidak berminat
-sedih
-pelik
....hum, ketika melalui kedai2 ini kedengaran suara para penjual mencadangkan kami untuk mencuba hidangan2 ini..saya sama sekali tidak memberi respon..
tak mahu, :(

dia membelikan saya ketam dan udang,tapi hampa kerana rasanya tidak semenarik rupanya..Mahal tapi Tak sedap..
Saya tidak puas hati




-akhir kata- tak sedap..takmo datang sini lagi..takmo beli apa2 makanan kat sini lagi.

Thursday, June 24, 2010

Nasi Lemak di Beijing


SEDAP, ENAK,..Bak kata Teha..Nyaman!! huhu~

Apa??

NASI LEMAK..
Seharian membuat nasi lemak,letih tapi berbayar dengan hasil kami..
kat beijing mane nak dapat nasi lemak,masa di Shanghai,kami ke Malaysia Booth,untuk menikmati hidangan nasi lemak..
40Yuan, Mahal..
Tekak mahu nasi lemak,mahu nasi lemak,mahu nasi lemak
saya dan dia masak bersama
makan bersama kak Dibah,kak Jaja dan Abang Man..
Nasi Lemak!

Wednesday, June 9, 2010

English...




My English...!!
Ohh, my english language...!!!
What happen to my english language...
i've lost them..i've lost not only some of it but most of it...--> ALL.

I am not versed in English language...:(
WHY??
why?? HOW can this happen??
NOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, May 29, 2010

Trip to Shanghai


GREAT!!!..but extremely tired..and..spend 1000 plus (money)..humm..
-Worldwide expo
-Nanjing 路
-外滩
-豫园
these are the places we've visited..

Monday, May 10, 2010

i want to know..


I want to know
if you can be with joy,
mine or your own;
if you can dance with wildness
and let the ecstasy fill you
to the tips of your fingers
and toes without cautioning us
to be careful, be realistic,
or to remember the limitations
of being human.

I want to know
if you can live with failure,
yours and mine,
and still stand
on the edge of a lake
and shout to the silver
of the full moon,
"Yes!"

tak tahu..

hati ini tidak senang..

TAK TAHU KENAPA..

Monday, May 3, 2010

awesome!! My birthday!



2 May 2010, petang: kami berdua,picnic di Yiheyuan (Taman Maharaja CHINA) one of the World Heritages..cuaca agak panas,sekaki payung dicapai..perbualan ringkas bersama penjual payung,harga murah diperoleh..kaki terus melangkah," u..i nak air kelapa,ley??"..
senyuman dari dia,hulurkan duit..hurm..hilangkan dahaga kami, teruskan perjalanan..setelah tiket diperoleh..tidak tahan,rakyat beijing bertebaran..Argh! sesak..hum.."u..duk jap ye,i gi belikan aiskrim"..aku mengangguk setuju..yummy! strawberry,sedap!
Kami tidak senang berada di timbunan masyarakat cina yang padat, bercadang tidak picnic di Yiheyuan,lalu ke Yuyuantan Park (taman bunga)..Teksi merata di luar..

1 pemandu teksi:80 dollars
aku: huhh?? Mahal!
Pamandu :80 dollars..come on..come on..
dia: mahal kn u..
aku: yup..takmo la..mahal sangat( tai gui le!!, meishir wo bu yao)
Pemandu:uih? ni hui shuo hanyu ma?(terkejut,kamu boleh bercakap bhasa cina?)
aku: dui la..pianyi yi dianr ba( ye, murah la cket)
Pemandu:70 dollars
aku: ish! pakcik ni nak menipu pun agak2 le..aku ni paham bahasa cina..

Pemandu itu kami hiraukan..kami pun berjalan 5 meter ambil teksi di hadapan..bergerak ke Yuyuantan Park..

Di Yuyuantan..Wah!! Cantiknyer! bunga2..banyak bunga pelbagai jenis..kami berjalan2 menikmati pandangan disamping mengambil beberapa gambar..letih! duduk di tempat redup..bekalan di buka..makan berdua..:)

Kami keluar berdua untuk menyambut hari jadi aku, thank dear!



3 May 2010 : 12malam..Happy birthday!! Semburan white snow...huhu!! menghujani aku..lokasi ,Stairway To Love Cafe..CAKE,BALLOONS,PIZZAS and ORANGE JUICE..disediakan..
thanks kawan2! thanks to my luvly roommate,fauzan,nadya sport,nadya and ecah..for planning my bufday party..

Presents?? banyak cgt! huhu..t-shirt Vero Moda,love Bracelet, Jam tangan O.D.M, Kasut dr disney..dan banyak lgi..Terharu! trima kasih semua!!!

Tuesday, April 27, 2010

my bestie..




Minggu lalu aku demam..lama tidak menaburkan kata2 dan coretan hati..hari ini aku tergerak untuk mengelap habuk yang terkumpul di atas permukaan laptop..lama..hum..banyak perkara yang berlalu..minggu lalu aku demam, sejambak carnation di terima,hadiah khas dari dia..thanks dear..hari semakin berlalu..setiap hari sekuntum rose putih di terima..juga hadiah dari dia..thanks dear..kamu begitu mengambil berat tentang saya..



Kelmarin aku dapat kertas exam, keputusan sangat tidak memuaskan..hum, hanya kerana kesilapan2 kecil markah ditolak..''careless mistake''..

Semalam..kesayangan aku menghembuskan nafas terakhir..seharian aku menangis..patutla sepanjang berada di kelas aku rasa tak sedap hati..namun harus terus tabah..

Hari ini kami..(aku dan diyana) tidak lagi teman semeja,setelah undi dicabut..tempat kami bertukar,kami berasa sebak..herm,terlalu banyak kenangan yang dilalui bersama..saya masih teringat pancake sarapan pagi kami..thanks diddy..sedap kamu buatkan pancake untuk saya..mahu lagi..boleh??



HATI- tidak semangat,keliru,letih,sedih,geram,blur,mahu rehat...
ANGGOTA BADAN- kurang sihat batuk dan selsema,kaki lenguh2, tangan lebam,mata sembab,kepala sakit...
FIKIRAN- melangkaui tahap sepatutnya..perlu rehat..

Syafiqah...

Kamu Tabah..

Sunday, April 18, 2010

kenapa dengan awak?


saya sayang awak..sayang mahu awak..awak bestie saya, saya bukan suruh awak pergi, saya cuma mahu kurangkan keakraban kita,saya tak berharap ape-ape dengan awak,saya dah terangkan,nape awak? saya takmahu awak susahkan diri sebab saya,buat sesuatu sebab saya dan menyesal jika saya tak hargainya..saya tak mahu semua itu berlaku..saya da bagitahu awak,saya SAYANGKAN awak..tapi tadi kenapa awak buat begitu,? kan saya dah kata jangan..dan kenapa awak tipu? awak kata awak takkan buat dan suruh saya percaya,tapi bila saya percaya yang awak tak buat,awak tetap buat,awak tipu saya..hum..awak....:(
*tgn sy sakit..



-saya tahu awak kuat dan boleh bangun,kenapa perlu jatuhkan diri untuk bangun setelah jatuh kali pertama? dan awak betul2 pasti ke?awak jatuh kali kedua tu betul2 boleh buat awak bangun..kenapa awak tak cuba bangun terus secara perlahan-lahan,tanpa jatuh 2 kali serentak? awak..(pikirlah penyelesaian secara POSITIF) jangan terlalu mengikut perasaan..

Monday, April 5, 2010

hang out..

Hari ini kami jalan-jalan di Xizhimen, makan Laksa Singapore di Toast Box.. Menyelerakan tapi, Laksa Malaysia lebih menjadi pilihan..kemudian kami ke BHG, membeli barang-barang untuk santapan hari esok,saya dan dia bercadang untuk makan stik daging..wee~ dia mahu buat spaghetti juga,mesti sedap.."Thanks!!!!".. sebab dia hadiahkan saya Cookies of Disney (Minnie Mouse),and a bouquet of Peach Roses~ so sweet..kami berlima pulang dengan gembira..:)

Saturday, April 3, 2010

Ungu – Tercipta Untukku


menatap indahnya senyuman diwajahmu

membuat ku terdiam dan terpaku

mengerti akan hadirnya cinta terindah

saat kau peluk mesra tubuhku


banyak kata

yang tak mampu kuungkapkan

kepada dirimu


reff:

aku ingin engkau slalu

hadir dan temani aku

disetiap langkah

yang meyakiniku

kau tercipta untukku

sepanjang hidupku


aku ingin engkau slalu

hadir dan temani aku

disetiap langkah

yang meyakiniku

kau tercipta untukku

meski waktu akan mampu

memanggil seluruh ragaku

ku ingin kau tau

kuslalu milikmu

yang mencintaimu

sepanjang hidupku


aku ingin engkau slalu

hadir dan temani aku

disetiap langkah

yang meyakiniku

kau tercipta untukku

meski waktu akan mampu

memanggil seluruh ragaku

ku ingin kau tau

kuslalu milikmu

yang mencintaimu



Lirik lagu Ungu – Tercipta Untukku ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 Ungu – Tercipta Untukku.

my roommate birthday


HAPPY BUFDAY!!!..huhu~ seronok
today is my roommate birthday,and it is celebrated last nigt..
at "Stairway To Love Cafe"..
12 a.m
vanilla cake,margarita,grazias and pizzas~
we are so happy..:)

Thursday, March 25, 2010

sudah pasti..


crita sebenar? biarla aku sahaja yang tahu..biar aku pahat dalam2..yang pasti aku tidak mahu ia terungkap..walau sehalus zarah..lubang hati..ia tidak akan keluar...aku kaget..aku sedey..kegembiraan itu sementara..betul2 sementara..aku berjaya sampai ke tahap yang aku ingini selama 5 tahun ini..JANJI ITU,aku pegang..aku usaha tunaikan..tapi...aku terlambat..atau mungkin janji itu bukan untuk aku..

kini sudah pasti..janji itu mati disini.

aku berserah pada ilahi..

aku pasrah..

Tuhan aku mohon ketabahan hati dari..

released..unsatisfied..wondering...urm..

felt released = today's exam is over..

unsatisfied = exam not ok..:(

wondering = why do people love to talk about me,(all the time)?? can't they just mind their own business?

beijing weather,lately..the environment was polluted with dust..very dusty and i felt so uncomfortable..tak ske! :(

long time didn't online..just today get to touch this colourful keypad of my luvly lappy..nothing to write..just wanna pass trough..and drop by some words..

hum..suddenly feel like wanna eat Takoyaki~
ayi,wi xiang chi takoyaki..ni zuo tako tako zuo de hen hao chi..wee~

Saturday, March 13, 2010

今天





today..snowing again..:(..but we're still stick on our plan..workout at gym..our luvly scoot..were fully covered with white snow..urgh..it seems to be damn cold..snow doesnt stop falling..teha stil decided to go to the gym by riding on our scoot..it is because..we cant stand to walk in the snow..but the road was slippery..so..we arrive late..as we rides slowly..humm..unni have waited for us there..'unni'=kakak..hehe,she is another cute korean girl that i've ever meet.. we first do the cardio exercise..then we get into the dance room..as usual practise our dance step..huhu..wink!:) we are all happy..humm..now i look out of da window..the snow still faliing down..wanna snap a photo..from the window and upload it here....wait ya..q

visiting lu laoshi..




kelmarin..kami pergi ke umah lu laoshi..terletak agak jauh dari Universiti kami..perjalanan agak memenatkn kerna terpaksa menaiki bas kemudian menaiki tren..dan kami perlu 3 kali menukar tren..dan nek bas semula untuk sampai ke destinasi..setibanya,kami disambut dengan tangan terbuka oleh keluarga laoshi..berbual dan menikmati snek..
~malam,kami dinner di sebuah restoran...dihidangkn dengan makanan..(shuan yang rou)

Tuesday, March 9, 2010

what happen to me??




humm,,what happen to me? lately..urgh! it seems there is no longer me..where am i? i DUNNO..really DUNNO..did i lost? or out of my track? my exam does not success..why? what about before..before i'm ok..do rely okey..i mean good and success..but today..urm..why do i lost my aim..my focus..where r they? gone...hmm..i'm 'going' to slow..i mean a slow learner..surely i'm quite depress with all these things..is there anything interrupting me? i dun think so..it just me and myself who did all these..but how? when? i didn't even realise it till today..tieyta..wake up..bounce back..please dear..be good...

(i've just contact my mum..ma told me not to be too depress..just relax and try to manage back evrything..just think that u can and u will...) P/S : mish u mama..:(

Tuesday, March 2, 2010

在 北京 了






now..i'm studying in new semester, new books..new timetable..got new teacher also..hum..beijing stil snowing in the first and the second day when i've arrived here..these are the photos i've took,the view is from my desk in classroom..see.. millions of snowflakes out there..damn cold..huhu..i'm freezing even covered with my fav aber crombie sweater and winter coat from korean unni..(ni pun nk gtaw,cam poyo jer,hehe)..erm..this is the buah orange..which is the cheapest fruit in beijing ngeh3x..i eat it all nyte, to prevent sleepy..hehe..wanna make sure dun sleep to get enough study..really? no la..sumtyms i ngantok tertido jgak..huu..here also the pix of my new books..

packing blk beijing..


satu luggage besar ini makanan jer.huhu..

Wednesday, February 24, 2010

dia...


DIA...atau S.A? (secret admire),someone yg aku pnah simpan dlm hati..aku lihat dari jauh, dan tersenyum sendiri..aku suka dia?? ye kot..hehehe..zaman2 sekola dlu..tp baru2 ini..DIA..ya..DIA..'dtg' menghubungi aku..betulkah?? ye..DIA menghubungi aku setelah hampir 3tahun aku tidak nampak kelibatnya..dlu di sekola..kami sama sekali tidak pernah berbicara,mahupun bersua muka..hanya melihat gelagat DIA dr jauh..tp tiba2, DIA menghubungi aku..DIA yang aku pikir sama sekali tidak dpt aku dekati mahupun memiliki..dtg kpadaku sendiri,tanpa sebarang langkah pertama dari ku..aku terkedu..kerna DIA suda lama aku benamkn dlm lubuk ati..terkunci kemas..Namun ari ini,DIA berterus terang kpda ku perasaan nya..ya,sama seperti yg pnah aku rasai ktika di skola dlu..tak sangka..btol2 kaget..betulkah?? erm DIA juga mempunyai perasaan pada ku..padahal di skola kami langsung tidak pernah berbicara..DIA menyatakn tidak brani mendekati aku..ptutla dlu ktika aku cba mndekti DIA sngaja mnjauhkn dri..kerna terlalu segan untuk berdepan..hehe..klakar je kn kitorg neh,kini DIA menyatakn hasrat untuk bersama..aku jadi keliru,takut,serta buntu..mcm2 bermain di fikiran..pkara yg lme terkunci,adakah perlu dibuka kembali..untuk kebahagiaan kami,atau biarkn ia berlalu..tapi apkah jlan terbaik??...aku blum beri jawapan..masih belum ada jawapan untuk DIA..